El Facebook del Bisbat de LleidaEl Twitter del Bisbat de LleidaEl Google Plus del Bisbat de LleidaEl RSS del Bisbat de Lleida

La visita pastoral

Versió per a imprimirVersió per a imprimir
Prop de vosaltres (Bisbe Salvador)
Producció
Data publicació: 
17/02/2017

Jesús ens deia en l'evangeli que el pastor ha de conèixer a les ovelles; acompanyar-les, orientar-les, cuidar-les i estimar-les. No pot romandre aliè a la vida del ramat, ha de buscar bones pastures perquè tots donin fruits de bones obres en favor dels semblants. Així uns i altres, pastors i ovelles, donaran glòria a Déu i han de complir els seus mandats.

Al bisbe se li exigeix ​​que visiti totes les parròquies i comunitats de la seva diòcesi. Des de fa segles està regulada pel dret canònic i s’anomena la Visita Pastoral. Quan s'estudia la història de les diferents diòcesis es valora molt positivament el que els seus bisbes visitessin diverses vegades les seves respectives parròquies. Amb gran dificultat pel mitjà de transport sortien de casa i marxaven pels pobles a animar la vida cristiana dels seguidors de Jesús, per confirmar la seva fe i per orientar el seu testimoni amb l’objectiu de proposar el model de l'evangeli als altres. També es preocupaven dels espais sagrats i aconsellaven reformes que han arribat fins als nostres dies amb gran satisfacció de tots per ser autèntiques obres d'art. Tenien cura que els llibres parroquials, els sagramentals, els d'economia i els de les associacions de fidels, estiguessin degudament emplenats.

Es pot afirmar que amb la documentació de les Visites Pastorals és possible estudiar costums, normes i relacions dels nostres avantpassats. Són un autèntic tresor de la història del nostre poble.

Tot i les moltes reformes introduïdes per l'Església al llarg dels temps, aquesta visita s’ha conservat com un excel·lent mitjà de coneixement, d'expressió de la caritat pastoral i com a orientació i ànima a totes les comunitats cristianes mirant el futur amb esperança.

Tots els bisbes de la nostra diòcesi van realitzar la seva pròpia visita. Van programar les corresponents activitats i van recórrer els diferents pobles i ciutats. El meu antecessor, el bisbe Piris, va anunciar la seva presència i va organitzar la Visita, després d'una Assemblea diocesana l'any 2010. Va donar a conèixer unes orientacions i va aconsellar uns itineraris per al seu compliment. Així es va fer durant els mesos següents.

En el meu cas, després d'any i mig al capdavant de la diòcesi, vaig proposar a l'Assemblea Diocesana que es va celebrar el passat mes de maig, com un objectiu concret la realització de la Visita Pastoral. No es va posar data d'inici però hi va haver un compromís, emprendre aquest projecte a mitjans d'aquest curs. I així ho volem complir. El proper mes de març començarà la visita a totes les parròquies de l'arxiprestat de "Segrià – la Noguera – la Ribagorça". Així ho hem acordat amb els sacerdots després d'haver-ho estudiat en el Consell Presbiteral. Més endavant es continuarà amb la resta dels arxiprestats fins a la conclusió per estar en tots els racons de la diòcesi. A tots els va semblar magnífica i necessària la iniciativa i van mostrar molt interès en la seva col·laboració.

Aquest bisbe, que us escriu totes les setmanes, se sent obligat a informar-vos d'una manera general d'aquest esdeveniment diocesà i demana la participació entusiasta de tots els membres del Poble de Déu. Seguirem en la línia del mutu coneixement, d'un amor cristià més intens i d'unes orientacions precises per viure en el moment present i mirant al futur amb alegria i esperança, amb gratitud i amb orgull, el missatge de Jesucrist en el si de l'Església i en benefici de la nostra societat.

+ Salvador Giménez, bisbe de Lleida.