Tipus
Prop de vosaltres (Bisbe Salvador)
Autoria
Producció
Data publicació: 
dv., 01/12/2018

Des de fa molts anys els cristians demanem a Déu que ens concedeixi el do de la unitat. Ho fem de forma ordinària durant tot l’any, però hi insistim d’una manera especial en la Setmana d’Oració per la Unitat dels Cristians, acceptada per totes les esglésies. En l’hemisferi nord aquesta Setmana se celebra tradicionalment del 18 al 25 de gener.

Aquestes dates les va proposar l’any 1908 Paul Watson, per cobrir el període entre la festa de Sant Pere i la de Sant Pau, que tenen un profund significat eclesial. En l’hemisferi sud on el mes de gener és temps de vacances d’estiu, les Esglésies habitualment adopten unes altres dates per celebrar aquesta Setmana d’Oració, per exemple al voltant de la festa de Pentecosta.

Cada any es proposa un lema que unifica els diferents aspectes de l’activitat i els motius especials de l’oració. Generalment és una frase bíblica o la recomanació de llegir tot un passatge del text sagrat. El d’aquesta Setmana és del llibre de l’Èxode: “La teva dreta, Senyor, és forta i gloriosa, la teva dreta, Senyor, ha desfet l’enemic” (15, 6), i s’ha aconsellat que es llegeixin els vint-i-un versicles primers d’aquest mateix capítol en el qual, després del pas del mar Roig, Moisès i els israelites van entonar un càntic en honor del Senyor.

Els materials i les orientacions pastorals per aquesta ocasió han estat preparats per les Esglésies del Carib sota la direcció de monsenyor Kenneth Richards, arquebisbe catòlic de Kingston que va constituir un equip ecumènic format per homes i dones. Aquest equip de redacció va presentar els textos, oracions i meditacions a un equip internacional patrocinat conjuntament pel Pontífex Consell per a la Promoció de la Unitat dels Cristians i el Consell Mundial de les Esglésies, que els van aprovats en la reunió mantinguda a Nassau (Bahamas) durant el mes de setembre de l’any 2016.

Unes paraules sobre el tema central. Actualment els cristians del Carib, que pertanyen a diferents tradicions, veuen l’actuació del braç dret de Déu en el final de l’esclavatge. Aquesta és una experiència unificadora de l’acció salvífica de Déu. Per aquest motiu, es va considerar molt apropiat l’elecció del cant de Moisès i Maria que narra el citat llibre de l’Èxode. És un cant de victòria sobre l’opressió, que s’ha convertit en un himne del moviment ecumènic de la religió. I no només en la mirada posada en el passat, perquè nous desafiaments amenacen una altra vegada a esclavitzar i deteriorar la dignitat de l’ésser humà, creat a imatge i semblança de Déu.

En el nostre món, marcat pel pecat personal i pel de les estructures, amb massa freqüència es mantenen unes relacions socials sense justícia ni compassió. La pobresa, la violència, la injustícia, l’addicció a les drogues, la pornografia, i la pena, el dolor i l’angoixa que causen, són experiències que distorsionen la dignitat de l’ésser humà. En aquest sentit, el braç dret de Déu segueix donant esperança als cristians del Carib, els quals ens fan arribar el seu cant a tots els cristians del món.

En la nostra diòcesi, la Delegació d’Ecumenisme i Diàleg Interreligiós s’encarrega d’impulsar i animar les trobades i les activitats pastorals que sobre aquest important tema s’organitzen al llarg de l’any. Presta molta atenció a aquesta setmana i convida tothom a participar en el seu desenvolupament: jo mateix, com a responsable de la diòcesi, juntament amb els membres de la Delegació, recomano a totes les parròquies i comunitats cristianes que constantment preguin al Senyor per aconseguir un dia la unitat que Ell mateix ens demanava en l’evangeli de Sant Joan (Jn 17, 11).

+Salvador Giménez, bisbe de Lleida.