Lliçó inaugural del curs 2014-15 a l’IREL

El poeta Carles Torner va ser l’encarregat d’impartir la lliçó inaugural del nou curs de l’Institut Superior de Ciències Religioses-IREL davant d’un auditori que el dijous, 16 d’octubre, va omplir el saló d’actes de la Universitat de Lleida. “Amor, bellesa i transcendència” va ser el títol que va donar a la seva xerrada, que, a més a més, s’emmarca dins del cicle que l’IREL dedica aquest any a la temàtica de l’amor.

Torner va declamar el poema “Si de Nit”, de Joan Vinyoli, de qui enguany se celebra el centenari del seu naixement, per introduir el tema de l’amor. Aquest li va permetre primer explicar tres històries reals: de la periodista russa Anna Politovskaya, i dels escriptors Pere Calders i Josep Carner, i després vincular-les a sengles poemes del Càntic dels Càntics i de Maria Mercè Marçal, per acabar descrivint com aquelles tres paraules que els grecs utilitzaven per descriure els tipus d’amor: eros (físic), filia (amistat) i àgape (espiritual), es traslladaven a les tres històries narrades amb anterioritat, on els protagonistes de forma subliminal ens deixaven un missatge d’amor a les víctimes, a les persones i al país, en aquest cas, Catalunya.

La inauguració va comptar també amb la intervenció del cap d’estudis de l’IREL, Josep Galceran, que va llegir un missatge del director Mn. Ramon Prat, que es refà d’una intervenció quirúrgica; del vice-degà de la UdL, Joan Biscarri; del degà de la Facultat de Teologia de Catalunya, Armand Puig, i del bisbe de Lleida, Mons. Joan Piris. Abans de finalitzar l’acte, es van lliurar els certificats acadèmics als alumnes de la 17a Promoció de Diplomatura de Ciències Religioses i de la 12a de Llicenciatura.

Podeu veure més fotos, en aquest enllaç.