L'Acadèmia Mariana - Casa de l'Església va acollir el proppassat 1 d'octubre la 150 edició del Certamen Marià. Enguany el certamen es va dedicar a l'Advocació de la Verge de Fàtima, patrona del Santuari Diocesà de Tàrrega.

Abans de l'inici de l'acte es va llegir el següent comunicat en relació als incidents ocorreguts l'1 d'octubre:"Davant l'esclat de violència que s'ha produït, aprofitem aquest certamen que vol honorar la Mare de Déu, per tal de convertir-lo en una pregària per la pau i la cohesió del nostre país. Demanem a Maria en aquest dia trist, per tal que intercedeixi davant Crist, el seu fill, i ens concedeixi assolir la pau, la fraternitat i la reconciliació entre nosaltres fent, així, un servei a tots".

El mantenidor del certamen va ser el periodista Lluís Foix que va dissertar sobre 'Maria, emigrant i refugiada, tal com ara passa'. Foix va recordar la visita de la imatge de la Mare de Déu de Fàtima al seu Rocafort de Vallbona natal. En aquest sentit va destacar l'aportació de la Mare de Déu de Fàtima "al mapa de l'espiritualitat mariana". I va ressaltar la seva presència a tot el món, "des de l'Everest fins a Austràlia".

Foix va comparar la situació de la Verge Maria amb "el drama dels refugiats". "Maria va ser una refugiada en el sentit més estricte, i aquest viatge ara l'han de fer cada dia moltes persones", va dir.

El mantenidor va lamentar "la falta de respecte a l'altre" en la nostra societat. "Un dels reptes del segle XXI serà el respecte. No hem de tolerar, hem de respectar", va afegir. Lluís Foix va acabar la seva intervenció amb un missatge optimista "la vida continua i el sol sortirà demà. La bondat és més poderosa que la maldat tot i que a vegades no ho sembla".

Per la seva banda el director de l'Acadèmia Mariana, Joan Viñas, va recordar el 150 aniversari del Certamen Marià i va tindre unes paraules de record pels ferits l'1 d'octubre. A la vegada, el Bisbe de Solsona, Xavier Novell, va recordar que el missatge de Fàtima és "la conversió de la Humanitat".

El Bisbe de Lleida, Salvador Giménez, va recordar els 150 anys del Certamen i va pregar per una societat més justa, que s'apropi a la persona de Jesucrist. Va acabar la seva intervenció pregant "per la pau i la concòrdia entre els pobles".

Francesc Balcells i Llobera, de El Palau d'Anglesola, va rebre el premi per a treballs de reflexió sobre la influència de la presència del Santuari de Fàtima a Tàrrega i comarca.

També en la modalitat dels treballs de reflexió en prosa, un altre dels guardons va ser per Mònica Vallverdú Conde, de Bellvís, amb una menció d'honor per Jaume Vall, d'Anglesola. En la modalitat de poesia els guardonats van ser Ferran Grau, de Lleida; Marta Finazzi de Girona i Willian Tejeda d'Estats Units.

Els premis de la categoria escolar van ser per Eva Szlifierz Criado, del col·legi Mater Salvatoris; Àgia Tost i García, de l'INS Josep Vallverdú de Les Borges Blanques; Paula Taboada, del col·legi Mater Salvatoris; Emma Tost, del col·legi Mare de Déu de Montserrat de Les Borges Blanques; María Garralda, de Pamplona; Enoc Pociello, del Col·legi Episcopal; Javier Ferrer, del col·legi Claver i Pere Cabús, del col·legi Claver.