Una vintena de persones van trobar-se dimecres dia 30 de novembre a la cafeteria 1800 per participar en una tertúlia i dialogar al voltant de la realitat de les persones que es veuen forçades a deixar llurs països. Iñaki Feliu, infermer que fa un temps va estar a l'illa grega de Samos...

... ajudant en l'acollida de refugiats sirians, va explicar la seva experiència i com aquesta l'havia colpit profundament.

A partir d'aquí els presents varen estar compartint com els tocava la realitat dels refugiats. Dues de les paraules que més varen sortir foren: indignació i impotència.

Indignació pel fet que hi hagi tants milions de persones al món (60.000.000) que s'han vist obligades a deixar llurs països i havent de demanar refugi i com molts cops, no reben una resposta adequada pels governs ni tampoc per una part de la societat que els rebutja. També impotència per no saber què fer davant d'aquesta situació.

Malgrat tot, en el transcurs de la tertúlia es van apuntar algunes propostes per dur a terme. Una d'elles parlava de la importància de parlar d'aquest tema i conscienciar les persones amb què ens relacionem (família, amics, companys de feina).

També es va veure la importància de col·laborar amb entitats i grups que duen a terme accions de solidaritat amb persones migrades i refugiades.

Es va compartir per exemple, l'experiència dels Cafès interculturals que ve duent a terme Càritas diocesana de Lleida, en els quals es troben un grup d'una dotzena de persones nascudes aquí i de nou vingudes i residents a Lleida, per dialogar al voltant de diversos temes i així poder conèixer-se i enriquir-se mútuament.

Es va comentar que afavorir i participar en espais de trobada entre persones de diferents cultures ajuda a superar els estereotips i la por a les persones que són d'una altra cultura diferent de la nostra.

En acabar, els participants en aquesta primera tertúlia organitzada pel Moviment de Professionals Catòlics de Lleida (MPCLL), van mostrar el seu interès a participar en properes tertúlies que siguin organitzades.