L'Església de Sant Llorenç de Lleida presentava el passat 28 de setembre la nova guia turística, un extens audiovisual i el nou l’enllumenat led davant dels feligresos que omplien el temple de gom a gom.

L’acte inaugural va ser presidit pel bisbe de Lleida, Mons. Salvador Giménez Valls, i el tinent d’alcalde i regidor del Centre Històric, Fèlix Larrosa. També van ser-hi presents a la taula presidencial, situada al presbiteri, Isabel Buesa, directora general d’Endesa a Catalunya; Montserrat Macià, directora de l’Institut d’Estudis Ilerdencs; Mn. Jesús Tarragona, antic rector, i l’amfitrió i actual rector, Mn. Javier Jauset Clivillé.

L’acte va començar amb una breu presentació per part de Mn. Jauset del llibre-guia de Sant Llorenç, És una publicació que sintetitza i explica amb un llenguatge planer i rigorós els elements essencials d’aquesta joia patrimonial de la ciutat de Lleida. Està pensada per arribar a tots els públics, de manera que el seu contingut és entenedor tant per aquells que no estan especialment familiaritzats amb els monuments, com per als visitants i turistes que tenen expectatives culturals. Però sobretot s’adreça als lleidatans, que hi descobriran i gaudiran d’allò que potser encara no coneixien prou bé d’aquest magnífic temple, que allotja nombrosos i espectaculars tresors artístics. Consta de:

• Un plànol clar i entenedor, amb tots els elements a destacar (espais, obres d'art, etc.)

• Fotografies d’impacte i que transmeten l’esperit del lloc

• Textos amb informació actualitzada, amb una redacció clara i per a tothom

• Peus de foto explicatius i directament relacionats amb el contingut de les imatges

• Un apartat dedicat a “la memòria perduda” del temple

• Bibliografia amb els títols imprescindibles

Tot seguit es va procedir a la projecció d'un fragment de l’audiovisual, que sintetitzà tot el contingut d’aproximadament 50 minuts. L’audiovisual recull espectaculars imatges del temple així com l’explicació de la seva història i diverses parts. Un dels valors afegits d’aquest és el testimoni directe de Mn. Jesús Tarragona, rector durant 20 anys de la parròquia i expert en el patrimoni cultural de tota la diòcesi. Mn. Tarragona explica les experiències viscudes, els problemes que presentava el temple quan ell va arribar i les gestions que va realitzar per conservar-lo.

En finalitzar el vídeo, Mn. Tarragona va comentar breument què van representar per ell aquests vint anys a la parròquia: “Jo aquí, a Sant Llorenç, vaig ser feliç”.

Montserrat Macià, en representació de la Diputació, entitat col·laboradora, va exposar en una lliçó magistral de la rellevància de Sant Llorenç per la ciutat. Mentre explicava les parts del monument, introduí als assistents en l’entorn cultural de Lleida en el moment que s’erigí el temple i l’estima que tots els lleidatans i lleidatanes hauríem de tenir per aquesta joia arquitectònica.

Tot seguit, Isabel Buesa va agrair en nom de la Fundació Endesa, entitat col·laboradora, tant la invitació com la possibilitat de poder actuar en monuments com Sant Llorenç. Cal dir que la Fundació és la principal institució impulsora dels nous enllumenats dels grans monuments d’Espanya i Sud-america.

Fèlix Larrosa, en representació de l’Ajuntament de Lleida, va agrair a la parròquia la iniciativa tant del nou enllumenat, com de la presentació de la Guia i l’audiovisual.

Finalment, Mons. Salvador Giménez Valls, bisbe de Lleida va encendre l’enllumenat complet de l’església després d’agrair a la parròquia i les institucions col·laboradores la iniciativa.

El nou sistema d’enllumenat, projectat per l’arquitecte Joan Agelet, ha suposat la incorporació de tot el nou cablejat soterrat que duu punts de llum a sendes tiges metàl·liques que a uns 4 metres d’alçada suporten els focus led que il·luminen les voltes, capitells, retaules, claus de volta, escultures i pintures de tota l’església. Tot el sistema és digital i permet encendre cada una de les llums per separat o totes alhora amb un complex sistema informàtic.

Amb el nou sistema de llum es poden apreciar a la perfecció tots els detalls de les parts més fosques de la parròquia, que fins dimarts havien quedat amagades. És una oportunitat excel·lent de redescobrir el temple i passar-hi llargues estones admirant tots els racons.

En finalitzar l’acte oficial, i havent agraït als fidels el suport econòmic que encara avui continuen brindant per poder pagar aquest nou sistema, les autoritats es van dirigir a la nau lateral dreta (nau dels Gallard), a descobrir la placa commemorativa que recorda les institucions que hi han col·laborat econòmicament amb el projecte.

Més fotos aquí.

Lluís Casaña