L’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes, ha assistit aquest cap de setmana a la 48 Trobada de Pessebristes de Catalunya i Balears, que es celebra enguany a Manresa, en el marc de la capitalitat de la Cultura Catalana de 2018.

La Trobada ha estat organitzada pel Grup Pessebrístic de Manresa, entitat que manté viva la flama de la tradició pessebrista de la capital del Bages i que enguany commemora el vintè aniversari de l’exposició del pessebre monumental, que l’entitat munta cada Nadal al Casino de Manresa.

Hi han assistit 34 entitats federades a la Federació Catalana de Pessebristes, entre elles la de Lleida, amb la participació de 250 pessebristes d’arreu de Catalunya. La representació dels pessebristes lleidatans ha estat encapçalada pel president de l’Agrupació, Àngel León; el vicepresident, Jordi Curcó i el vocal de junta José A. Ferrer.

Els actes de la Trobada han inclòs una visita turística a la ciutat, per tal de conèixer indrets tant emblemàtics com la Cova de Sant Ignasi o la Basílica col·legiata de Santa Maria de la Seu, on s’ha celebrat l’Eucaristia als peus de la Mare de Déu de l’Alba, presidida pel rector, el sacerdot ruandès Jean Akolimana. En la seva homilia, el celebrant enaltí la tradició pessebrista: “que forma part de la nostra tradició religiosa cristiana, cultural i humana com a poble”, digué. La celebració ha estat solemnitzada per la Capella de Música de la Seu, que ha interpretat diverses nadales populars catalanes.

Posteriorment ha tingut lloc a l’ajuntament, una recepció oficial de l’alcalde de Maresa als presidents de totes les entitats pessebristes, celebrada al Saló de Sessions, indret en el qual la història ens diu que en el mes de març de 1982 es van constituir les “Bases per a la Constitució Regional Catalana”, conegudes com les Bases de Manresa i presidides per Enric Part de la Riba, Lluis Domènech i Montaner i Josep Torres i Bages, bisbe de Vic.

L’alcalde Valentí Junyent, donà la benvinguda a totes les entitats pessebristes i agraí la seva tasca de conservar i promocionar la tradició del pessebre a Catalunya, com un element patrimonial de la cultura popular i

lliurà a tots els presidents un record de l’acte. La recepció tingué continuïtat a la Plaça Major, amb una Mostra de Cultura tradicional Manresana.

La Trobada va cloure amb un dinar de germanor celebrat al Palau Firal de Manresa, on es feu lliurament del record de la Trobada a totes les entitats pessebristes participants, alhora que aquestes feien lliurament d’un record al Grup Pessebrístic de Manresa com amfitrió. L’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes lliurà el llibre del Pregons de Nadal a Lleida, editat el Nadal de 2016 i altres records de l’entitat.

L’art del Pessebre i com no podia ser d’un altra manera, ocupà un espai destacat en la Trobada, especialment amb l’exposició de pessebres al claustre de La basílica de Santa Maria de la Seu, als baixos de l’ajuntament, així com el pessebre monumental instal·lat al Palau Firal. El president de la Federació Catalana de Pessebristes Albert Català, en el seu parlament digué que cal potenciar el pessebrisme des de les seves quatre vessants: “El Pessebre que té el seu origen religiós en el fet de representar el naixement de Jesús, és a més a més cultura, tradició i art”.

La ciutat de Lleida ja va acollir el 28 d’octubre de 2013, la 43 Trobada de Pessebristes de Catalunya, amb ocasió del 50 aniversari de la fundació de l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes, amb una trentena d’entitats representades d’arreu de Catalunya i més de 200 pessebristes participants. La 49 Trobada tindrà lloc l’any 2019 a Vilassar de Mar.