Graus, la capital administrativa de la Ribagorça aragonesa s’ha engalanat per acollir la 40ª edició de la Romeria de les Marededéus, el primer dissabte de setembre amb la participació de romers de la nostra diòcesi. 

La població del municipi gairebé es va duplicar amb la multitudinària afluència de romers arribats de tota la comarca natural –la Ribagorça aragonesa i la catalana- i d’altres comarques properes com La Llitera, el Somontà, el Cinca Mitjà, el Baix Cinca, el Sobrarbe i les Terres de Lleida, amb les seves advocacions marianes.

Des de la monumental plaça de la Vila, on s’havien exposat les marededéus des de mig matí, va sortir la processó recorrent els carrers de la vila fins al Centre Deportiu, situat a l’altra banda del riu Éssera. Tancava el seguici el bisbe de Barbastro-Monzón, don Ángel Pérez, i una trentena de sacerdots d’aquesta diòcesi i dos mossens de la de Lleida, llocs de procedència de les imatges, que van ser rebudes  de forma entusiasta pels més de 2000 romers congregats. “Viva la Virgen de...” Animats per don Ángel, tothom afegia la seva advocació mariana unint clamorosament tots els noms amb els que ens referim a la nostra mare del cel.

El grup parroquial, les confraries religioses i l’ajuntament de la localitat amfitriona havien tingut cura de l’organització de l’encontre. L’alcalde de Graus, José Antonio Lagüens, ha donat la benvinguda tot destacant la importància d’aquesta trobada que “mostra l’estimació a la Mare de Déu i la confraternització de la població d’aquestes comarques que tenen forts vincles d’unió de tradicions, cultura i religió”.

Amb to eloqüent i exultant, el Bisbe de Barbastre-Montsó es va referir al lema de la romeria “Aquí tens la teva mare…” (Jo 19,27) que unia les nostres diòcesis, en al·lusió a la protecció que Maria dóna a tots els devots, fent-lo extensiu a la presència dels fills de Maria congregats a l’ampli recinte. “Cada uno de nosotros hemos estado preñados de María. Alumbrad al Dios que està en nuestro corazón. Hoy nuestro templo està en la calle,” va dir don Ángel animant a corejar i fer nostra l’expressió “Apóstoles de la calle!”

El Bisbe ha obsequiat a cada mossèn amb una creu per penjar-la al coll de la imatge de la Mare de Déu de la parròquia: “Una cruz sin Cristo, porque Cristo lo debemos poner cada uno de nosostros.” Acabada la Missa acompanyada pels cants baturros, l’alcalde de Graus va lliurar la bandera de la Romeria a José Antonio Troguet, alcalde del Pont de Suert, capital de la Ribagorça catalana, que serà la població amfitriona de la romeria de l’any vinent.

El mateix poliesportiu va ser l’espai disposat per al dinar, animat pel concert de gaiters que s’havien donat cita a Graus per participar al “Cuarto Encuentro de Músicas Tradicionales del Pirineu” el mateix cap de setmana.

Aquesta Romeria de les Marededéus de la Ribagorça va néixer l’any 1979 com una trobada de les poblacions de la comarca al voltant de Maria. Des d’aleshores cada any s’ha organitzat ininterrompudament en una localitat diferent, tant de la part aragonesa com de la catalana. Adonant-se de l’emoció amb que es viu aquest esdeveniment, s’hi han anat sumant noves poblacions d’altres comarques aragoneses i lleidatanes, consolidant-se com un dels encontres religiosos més multitudinaris del Pirineu i d’agermanament de la seva gent. A l’entrada del Centro Deportivo lluïa una pancarta amb la M de MARIA que mostrava tots els distintius i noms de les localitats on s’han celebrat les 40 Romeries de la Ribagorça.

Procedents de Lleida han arribat a Graus tres autocars amb unes dues centes persones per participar en la Romeria, portant la Verge Blanca de l’Acadèmia. Maria Dolors Huguet i Divina Regué, des de la parròquia de Sant Agustí de la Bordeta, col·laboren des de fa més de 30 anys en l’organització d’aquesta Romeria fent possible que la patrona de Lleida hi participi. Degut a la seva malaltia, Mª Dolors Huguet enguany no s’hi ha pogut desplaçar a Graus, però s’ha fet present amb  “el cor i el pensament” a través d’una emotiva carta d’agraïment pels donatius rebuts per sufragar una nova imatge de la Verge Blanca de l’Acadèmia -més lleugera i portadora- “demostrant l’amor que teniu a la Mare de Déu i l’entusiasme per participar a la Romeria.

Fent camí de tornada, vam visitar la catedral de Barbastre de la mà de la guia i del seu rector, don Antonio Abadias que ens van obsequiar amb una magnífica explicació d’aquest ampli edifici de planta de saló amb volta estelada dedicat a la Mare de Déu de l’Assumpció. Els hi agraïm la possibilitat de poder admirar la seu catedralícia de la nostra diòcesis germana que també compta amb una capella dedicada al seu bisbe màrtir, el Beat Florentino Asensio Barroso.