Quan eren gairebé les 8 de la tarda del dissabte 3 de novembre, van fer la seva arribada al monestir del Sagrat Cor de Jesús de les religioses carmelites de la Caparrella, les relíquies de Santa Margarita d’Alacoque que des del passat 20 d’octubre... 

visiten diversos indrets i molt especialment monestirs i convents de carmelites de tota España, amb ocasió de la preparació del Centenari de la Consagració al Sagrat Cor de Jesús (1919-2019).

L’artística arca-reliquiari, que conté dos clavícules, dos costelles i un boci de cervell incorrupte d’aquesta Santa, així com una rosa d’or ofrenada pel papa Sant Joan Pau II, l’any 1989; va ser rebuda pel bisbe de Lleida Salvador Giménez Valls, acompanyat per Mn. Jaume Melcior, consiliari de l’Adoració Nocturna i nombrosos fidels, entre ells una bona representació dels adoradors i també de l’Associació de la Divina Misericòrdia, que esperaven la seva arribada a l’esplanada del monestir.

Les relíquies procedents de les ciutats de Burgos i Logroño, havien arribat el mateix matí del dissabte al monestir de la Mare de Déu de Fàtima de les carmelites de Mollerussa, on van rebre també la veneració dels fidels fins a mitja tarda, per a ser traslladades des de la capital del Pla d’Urgell al monestir de la Caparrella de Lleida.

Una vegada arribades les relíquia i rebudes amb tota solemnitat, l’arqueta reliquiari va ser traslladada en processó fins l’interior de l’església del Monestir i dipositada en el presbiteri. S’inicià tot seguit una vigília nocturna de pregària amb el res del Rosari, que  prosseguí amb la  celebració de l’Eucaristia presidida pel bisbe Salvador, el qual en la seva homilia es referí al missatge de la devoció al Sagrat Cor de Jesús: “Si estimem profundament Crist, estimarem profundament la humanitat”.

Finalitzada l’Eucaristia s’exposà el Santíssim Sagrament, amb adoradors que vetllaren el Senyor durant tota la nit i matinada, fins a les 6 hores, quan havent resat la comunitat de religiosos el Laudes, Mn. Jaume Melcior procedí a donar la benedicció, amb el Santíssim Sagrament, com a cloenda de la vetlla de pregària. Tot seguit, després d’haver estrat gairebé 11 hores a Lleida, les relíquies de Santa Margarita van ser acomiadades, prosseguint el seu pelegrinatge en direcció a Igualada.  Altres indrets de Catalunya com Tiana, Barcelona, Argentona, Tarragona i Amposta, esperen també en els propers dies la visita de les relíquies de Santa Margarita d’Alacoque. Aquesta Mística francesa de l’orde de la Visitació i coneguda com la vident del Cor de Jesús, nasqué en Janots (Borgonya) el 1647. L’any 1671 ingressà al monestir de la Visitació de Paray-le-Monial i el 27 de desembre de 1673 va rebre la primera de les quatre revelacions del Sagrat Cor de Jesús i fou la propagadora de la seva devoció. El papa Pius IX la va declarar beata el 1864 i Benet XV la va canonitzar el 1920.

La comunitat de religioses carmelites de Lleida, juntament amb els organitzadors de la visita d’aquestes relíquies a Lleida, han valorat molt positivament els actes celebrats al Monestir del Sagrat Cor de Jesús de la Caparrella, on s’han aplegat prop de 200 persones per tal d’acollir i venerar les relíquies de Santa Maria d’Alacoque i el que és més important encara, participant activament en l’Eucaristia i la vetlla nocturna de pregària, davant el Santíssim Sagrament: “Ha estat un regal del Cel”. 

Jordi Curcó