El Facebook del Bisbat de LleidaEl Twitter del Bisbat de LleidaEl Google Plus del Bisbat de LleidaEl RSS del Bisbat de Lleida

La Comunitat de Sant’Egidio aposta pels corredors humanitaris pels refugiats

Unes 70 persones van assistir, el passat 1 de desembre, a la conferència-col·loqui 'Corredors Humanitaris, esperança per una Europa acollidora' a càrrec de la Comunitat de Sant’Egidio, convidada per la Comissió Diocesana d'Acolliment al Refugiat (CODIAR). .

En la trobada, celebrada a Lleida, es va exposar la iniciativa que està duent aquesta comunitat formada per laics, nascuda a Roma l’any 1968 i que es va implantar a Barcelona als anys 80.   

El bisbe de Lleida, Salvador Giménez, va obrir la sessió donant la benvinguda als ponents i subratllant la importància que el Papa Francesc ha donat a la crisi dels refugiats des de l’inici del seu pontificat i de com els creients responem a aquest drama que truca les portes del nostre continent. En la conferència hi van intervenir Xavier Vidal, responsable del servei a persones estrangeres, i  Joan Planas, responsable del servei a persones sense llar a Barcelona.

Els ponents van explicar les gestions que han fet possible els corredors humanitaris i com aquests estan garantint, a dia d’avui, que alguns milers de refugiats es puguin traslladar, de manera segura i legal, des de les zones de conflicte d'Orient Mitjà i de la regió de la banya d’Àfrica.

Concretament des dels camps del Líban, provinents de la guerra de Síria, i recentment des d’Etiòpia. Pel moment, Itàlia, França i ara també Bèlgica són els tres països que s’hi han acollit. Així mateix, van explicar el posterior treball per a que aquestes persones s’integrin als països destinataris d’una manera progressiva.

En la conferencia, també es va explicar que la Comunitat de Sant’Egidio és una xarxa d’amistat i servei amb els més pobres: els ancians que estan sols, els estrangers, els vagabunds, els infants i adolescents de la ciutat de Barcelona i d’altres ciutats de Catalunya.

Entre d’altres iniciatives, cada any organitzen el mateix dia de Nadal un Dinar a la Basílica de Sant Just i Pastor, al barri gòtic, on reuneixen els amics pobres de la ciutat. Aquest dinar es va començar a celebrar l’any 1988 acollint solament sis persones. L'any passat va aplegar-ne 1.300. Ja fa anys que cal encabir-les en diferents espais de la ciutat. Tots i cadascun reben una invitació personal i tenen un lloc reservat a taula amb el seu nom.

La xerrada-col·loqui va estar organitzada per la Comissió Diocesana d'Acolliment al Refugiat en el marc de les iniciatives impulsades per sensibilitzar la nostra societat del drama dels refugiats.