Aquest Postgrau, s’imparteix a la Facultat de Comunicació de la Universitat Pontifícia de Salamanca, durant dos estius (les primeres quinzenes de juliol), amb un treball personal a fer durant l’any, via online. Està organitzat per la Comissió Episcopal de Mitjans de Comunicació Social (CEMCS), que presideix el nostre Sr. Bisbe.

Amb goig, us comunico que he fet aquest Postgrau, durant el juliol del 2011 i el passat juliol 2012, juntament amb altres preveres, seminaristes i religiosos de diverses diòcesis d’Espanya i Àfrica. M’ha semblat molt

interessant endinsar-me i conèixer a fons aquest món dels Mitjans de Comunicació Social (MCS). S’han fet classes molt variades; per un cantó unes de caire pràctic, com ara parlar davant una càmera de TV, en un estudi de ràdio, analitzar unes mateixes notícies tractades per diferents diaris de diverses tendències, fer entrevistes i elaborar notícies per a diaris, així com treballs relacionats amb internet i sobre com està canviant la manera de comunicar-nos.

I per un altre, des del punt de vista eclesial, com ens hem de relacionar amb els MCS, remarcant que no els hem de tenir por i que hem d’estar presents amb professionalitat, essent, tal com ens demana Jesús, senzills com a coloms i astuts com les serps. L’Església des de sempre ha mostrat un gran interès pels MCS, no com a simples canals per on passar informació, sinó que a grans trets, se’ls veu com l’areòpag dels temps moderns, aquell espai de diàleg amb el món, on l’Església troba un excel.lent recolzament per a difondre l’Evangeli, els valors religiosos, la cooperació ecumènica i interreligiosa, així com per a defensar els principis indispensables per a construir una societat que respecti la dignitat de la persona humana i el bé comú.

En paraules del Papa Joan Pau II, són com una resposta al manament de Jesús: “aneu per tot el món i anuncieu la bona nova de l’evangeli a tota la humanitat” (Mc 16, 15). També s’entreveu el perill que hi ha en quedar enlluernats i esclavitzats per l’aspecte tècnic (que és del tot necessari) i les moltes possibilitats que se’ns ofereixen a través de les noves tecnologies, en detriment de l’aspecte humà, la professionalitat, el respecte i l’elegància.

És un repte ben apassionant, en que tots hi estem implicats.

Mn. Daniel Gómez