Gairebé 2.500 pelegrins, portant 42 advocacions dels seus pobles i parròquies, han participat en la XXXV Romeria de la Ribagorça, un esdeveniment històric per partida doble, ja que per primera vegada aconseguia reunir els titulars dels tres bisbats amb competències en la comarca, Lleida, Barbastre-Montsó i Urgell, i en segon lloc, perquè després de 16 anys tornava a celebrar-se en territori lleidatà, d’on havia deixat de fer-se arran de la segregació de la nostra Diòcesi.

La coincidència de la jornada del 7 de setembre amb la crida del Sant Pare ha fet que la Romeria dedicada a l’Assumpció de la Mare de Déu, patrona de El Pont de Suert, s’hagi convertit en una pregària per la Pau.

El bisbe de Lleida, Joan Piris, que ha concelebrat l’eucaristia amb el bisbe de Barbastre, Alfonso Millán; el d’Urgell, Joan-Enric Vives, i gairebé mig centenar de sacerdots de les parròquies dels tres bisbats, va aprofitar l’homilia per demanar una reflexió constructiva, aprofitant la figura històrica de Maria de Natzaret. “En aquesta celebració ens unim de tot cor a la crida del Papa Francesc en favor de la Pau, desitjant que trobi un ressò positiu entre els governants, de manera que esgotin tots els mitjans pacífics per evitar la guerra”.

El nostre bisbe ha recordat però que per poder aconseguir una autèntica cultura de la Pau calia la conversió del cor. “Una conversió que implica en darrer terme, el retorn a Jesucrist”. I és que, “si no es dóna glòria a Déu, si l’oblidem o el neguem, no pot haver Pau. Si la llum de Déu s’apaga, s’extingeix també la dignitat divina de l’home. Llavors ja no vivim com a germans i germanes, fills d’un únic Pare, apareix la violència arrogant i el menyspreu cap a l’altre”, ha seguit dient el bisbe Joan a l’homilia, el qual ha apel·lat a la figura de Maria com a exemple per descobrir la dignitat de la criatura humana en aquests moments d’incertesa.

Monsenyor Piris ha demanat implorar al Senyor, per mediació de Maria, perquè “de les espases es forgin arades; que en lloc d’armes per fer la guerra, arribin les ajudes pels que pateixen”. I també ha implorat que il·lumini “a les persones que es creuen en el deure de recórrer a la violència, perquè s’adonin de l’absurditat d’aquesta solució”.

En finalitzar l’eucaristia, els bisbes Millán i Piris s’han congratulat de l’èxit de participació de la Romeria, mai havia aconseguit reunir tants feligresos ni tantes advocacions, i del fet d’haver-se reunit les parròquies dels tres bisbats. “Que avui estiguem aquí els tres bisbes té un sentit i un significat, que hem volgut cuidar i viure en perfecta comunió”, ha dit el bisbe de Barbastre, el qual també ha anunciat que la romeria de l’any vinent anirà a càrrec del grup parroquial de La Puebla de Castro, Secastilla i Ubiergo.

En aquest sentit, el bisbe de Lleida ha utilitzat el significat de la paraula germanor per exemplificar aquesta Romeria, que en els seus inicis van impulsar els anteriors rectors de El Pont de Suert. “Aquesta romeria ha estat una oportunitat de comunió esplèndida, de festa, de germanor. I és que no n’hi ha prou en ser bons germans, cal ser també bons veïns”, ha apuntat en la línia del retrobament i comunió que deia el bisbe Millan. “És una gran notícia que 2.400 fidels de l’Església Catòlica, de tres bisbats, sense fronteres, s’hagin reunit per celebrar una mateixa fe, un sol Senyor i una sola Mare de Déu amb 42 advocacions”, ha acabat dient monsenyor Piris.