El vicari episcopal de Pastoral, mossèn Josep Antoni Jové, acaba d’arribar del seu viatge a Colòmbia, on ha visitat al grup de capellans de la Diòcesi de Lleida missionant des de la dècada dels seixanta en aquell país, amb el qual el nostre bisbat manté relacions d’intercanvi de sacerdots.

Mossèn Jové visita una vegada l’any els quatre sacerdots lleidatans de l’Arxidiòcesi de Cali, des de 2009, data en la qual el bisbe Joan Piris, va intensificar les relacions amb els representants de l`Església colombiana.

Fruit d’aquestes relacions iniciades el 1961, quan Lleida va respondre enviant tres preveres a la crida que monsenyor Uribe Urdaneta va fer a la OCSHA (Obra de Cooperación Sacerdotal Hispano Americana) per cobrir la manca de sacerdots a la Diòcesi de Cali, el nostre Bisbat també té un conveni de col·laboració amb la Diòcesi de Santa Rosa de Osos.

El compromís de Lleida amb Colòmbia s’ha materialitzat amb l’enviament de dotze sacerdots durant tots aquests anys. D’aquests, tres d’ells –Mn. Sebastià Aldomà Bonjoch, Mn. Ramon Abella Qui i Manuel Coll Pallarès- són els primers que van marxar a terres sud-americanes el 1961. “Inicialment, el compromís era romandre cinc anys a Colòmbia, però si han trobat tan bé que ja han manifestat la seva voluntat de quedar-se a viure per sempre”, explica el vicari de Pastoral després d’haver estat convivint uns dies amb ells.

El quart sacerdot lleidatà en aquesta missió és Joan Miquel Martínez, el més jove de tots els missioners i el que desenvolupa la seva tasca pastoral en una parròquia de Cali, la resta encara que es mantenen actius desenvolupen el seu exercici en altres tipus de servei a la diòcesi, per raons d’edat.

“La petjada dels sacerdots Abella, Aldomà i Coll és molt apreciada a Cali”, segons ens explica mossèn Jové. “Només arribar van ser destinats al barri de Siloé, un dels més marginats de la ciutat i allí van desenvolupar una intensa activitat ministerial. La creació de la granja escola Miravalle, amb mossèn Sebastià Aldomà al capdavant; l’intens treball de mossèn Ramon Abella amb els cursets de cristianització, i la feina de mossèn Manel Coll, com a formador al Seminari, són només algunes de les moltes coses que poden destacar-se”, segueix recordant el vicari de Pastoral de Lleida, el qual també diu com va sorprendre entre els capellans colombians la unió que existia entre tots ells. “Les reunions setmanals amb l’excusa del dinar escenificava la pinya en aquesta tasca presbiteral”.

“Una mostra del reconeixement popular cap els sacerdots lleidatans la tenim en el cas de Ramon Abella, al qual se l’anomena monsenyor, un títol de respecte i gratitud”, segons mossèn Josep Anton Jové.

Peu de foto: D'esquerra a dreta, els mossens Jové, Abella, Aldomà i Coll.