Somriures, il·lusió, sentiment de pertinença. El passat dissabte, 5 d’abril, la ciutat de Vic va acollir la 8a Jornada de Mestres i Professors de Religió de les diòcesis amb seu a Catalunya, que organitza conjuntament la Fundació Escola Cristiana de Catalunya (FECC) i el Secretariat Interdiocesà d’Ensenyament de la Religió a Catalunya (SIERC).

La jornada, que va arrencar amb la conferència Com parlar de Jesucrist a partir del currículum?, a càrrec de Mn. Armand Puig, va comptar amb la presència de la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau; de l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal; del Secretari General de la FECC, P. Enric Puig; del Bisbe de Vic, Mons. Romà Casanova, i de l’Arquebisbe de Tarragona, Mons. Jaume Pujol.

“El currículum de l’assignatura de religió és quelcom fred, un títol en una llista, i és el professor qui l’ha d’omplir amb la seva intel·ligència, qui ha d’atreure els alumnes vers Crist”, va afirmar Mn. Armand Puig en la seva ponència. “Crist es transmet a través de la Paraula, la Imatge i la vivència. Els nois i noies poden accedir a les dues primeres, però la vivència només la pot transmetre el mestre o professor. Fixeu-vos, doncs, en la importància de la vostra tasca”, va observar. “Vosaltres heu de ser la mà que sembra, perquè la collita només existeix quan hi ha sembra”, va advertir Mn. Puig, qui va fer referència al Sant Pare Francesc com a exemple de “sembrador”.

L’alcalde de Vic, Josep Maria Vila d’Abadal, va destacar la importància de l’ensenyament de la religió “com a element integrador”. “La nostra ciutat ha acollit en els últims anys moltíssima gent vinguda d’arreu del món, i la integració ha estat possible gràcies a l’ensenyament i a la transmissió d’uns valors”. En la mateixa línia es va expressar el Secretari General de la FECC, P. Enric Puig, qui va afirmar que els valors cristians, en tant que integradors, exigeixen que els educadors cristians siguin testimonis de Jesús i transmetin esperança i coratge”.

El Bisbe de Vic, Mons. Romà Casanova, va assegurar que “el futur d’un poble no es fa amb lleis i disposicions, sinó des de les famílies i les escoles”, i va afegir que “ens pertoca a nosaltres preservar el que som”. Per la seva banda, la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, va enaltir la tasca dels mestres i professors de religió tot qualificant-los “de campanars dels nostres dies”, ja que “s’han erigit en referents, tal com els campanars ho van ser molts anys en cada poble de Catalunya”. Rigau també va posar com a exemple de la necessitat de l’ensenyament religiós el fet que, en les darreres proves de quart d’ESO, molts pocs nens i nenes coneixien el significat del verb mitificar, quelcom que “demostra, al capdavall, un terrible analfabetisme religiós en la nostra societat”.

A banda de la ponència inaugural i els discursos institucionals, l’altre plat fort de la jornada van ser els tallers, que enguany en van superar la vintena i que van comptar entre els formadors amb noms tan coneguts com el de la il·lustradora Pilarín Bayés, que en va impartir el titulat La Bíblia en persona, que va permetre els assistents de dibuixar personatges bíblics a partir del seu caràcter i aspecte. D’altres tallers –els quals van tenir lloc tant al Seminari de Vic, com a la Catedral de la capital vigatana, el Museu Episcopal i l’Albergueria, van ser Pedagogia dels valors humans en la classe de Religió; La cultura catalana com a recurs significatiu per a l’Ensenyament de la Religió a Primària; Seguint les petjades de Jesús; Introducció a l’aprenentatge cooperatiu a la classe de Religió; Contes d’arreu del món amb missatge evangèlic; Explica’m una paràbola; Reli en Acció... amb el Gènesi, o Una vida de cinema per a la classe de Religió.

Després del dinar, també hi va tenir lloc l’actuació musical d’un jove grup coral osonenc, que va donar pas a l’Eucaristia amb la qual es va cloure la 8a Jornada de Mestres i Professors de Religió Catòlica”.

Galeria de fotos