La ciutat de Lleida va acollir, el 28 d’octubre, la celebració de la 43 Trobada de Pessebristes de Catalunya i Balears, organitzada per l’Agrupació Ilerdense de Pessebristes, amb motiu del seu 50 aniversari. El seu president Àngel León ha agraït la resposta tan positiva a

la convocatòria: “No ens pensàvem aplegar a tants pessebristes com heu vingut a Lleida”, digué. I no sense raó, ja que han estat més de 200 els pessebristes participants, amb 27 entitats representades d’arreu de Catalunya, a més a més dels “Betlemistes” de Mallorca.

El consiliari dels pessebristes lleidatans, Mn. Vicenç Alfonso, en la seva salutació als pessebristes, enaltí el pessebre, destacant que per damunt de tot era una representació plàstica d’un fet sagrat, el Naixement de Jesús. Una tradició de casa nostra que és manté viva però que, alhora, és més necessària que mai: “El món del pessebrisme toca el cor de tots”, asseverà el consiliari.

La trobada s’inicià amb un acte de benvinguda oficial al saló de Plens del Palau de la Paeria. Allí van poder contemplar una col·lecció d’once extraordinaris diorames bíblics, col·locats al pati del Palau, obra del targarí Josep Mª Ramon i mostra del millor art pessebrista que es fa avui a Catalunya.

El segon escenari de la Trobada fou la Catedral Nova on, a les 12 del migdia, el bisbe Joan Piris presidí una Eucaristia, concelebrada pels consiliaris dels pessebristes de Reus, Barcelona i Lleida, així com altres preveres lleidatans i membres del capítol.

En la seva homilia, el nostre bisbe Joan elogià el pessebrisme i agraí el treball dels pessebristes amb aquestes paraules: “Vosaltres feu una tasca evangelitzadora important. Teniu la qualitat de fer una obra plàstica i artística on, gràcies a la presentació d’aquests quadres bíblics, feu arribar la llum de Crist a molts que passen a la vora del camí. La vostra és una vocació particular que pot ajudar a la fe i, de fet, serveix i molt per transmetre l’espiritualitat de l’Encarnació de Déu”.

El caliu nadalenc de la celebració és feu més evident quan, en el moment de l’ofertori, el franciscà P. Joaquim Recasens presentà una imatge del Nen Jesús, còpia fidedigna de la que es venera a la Basílica de la Nativitat de Betlem, oferint-la en nom de la comunitat franciscana de Lleida als pessebristes lleidatans.

Ell mateix diposità la imatge a la vora de les de Josep i Maria, col·locades en una lateral del presbiteri i que conformen el pessebre de l’Agrupació i de la ciutat de Lleida, alhora que, al final de la celebració, dirigí unes paraules als pessebristes lleidatans significant la donació: “...Volem que aquest Nen Jesús formi part de la ciutat i ho faci estant en el Peu del Romeu, estant en la Catedral, o bé tot estant en la Paeria. En el peu del Romeu perquè simbolitza el lloc on arriba la Llum del món a Lleida, que és l’Evangeli de Crist i el porta Sant Jaume que fou, alhora, il·luminat per un fanalet. En la Catedral perquè figuradament representa la gran parròquia de tota la comunitat cristiana lleidatana. I en la Paeria perquè el millor que podem oferir els cristians al nostre món és allò que per a nosaltres és el més gran dels tresors: l’Evangeli que ha estat possible perquè Déu s’ha fet Nen”.

És costum que cada Nadal l’Agrupació de Pessebristes estreni una Nadala nova feta per autors lleidatans. L’Eucaristia, com no podia ser d’un altra manera, va cloure amb el cant d’una d’elles, la “Nadala de Lleida”, estrenada l’any 1964, amb lletra de Carles Cepero i música de Josep Prenafeta, que interpretà la Coral Estel sota la direcció de Gemma Mª Naranjo.

Els pessebristes es traslladaren tot seguit a l’antiga capella de Sant Jaume del Peu del Romeu, seu dels pessebristes lleidatans. Allí, enmig de les referències a la tradició dels “Fanalets de Sant Jaume”, van poder contemplar una extraordinària exposició de 77 diorames i pessebres de diversos mestres pessebristes lleidatans.

D’entre tots ells cal esmentar els llegats de pessebres en miniatura de Paulina Atmetller i els diorames de Joaquima Barrufet, així com la col·lecció de diorames bíblics d’Emili Tordera i Martha Pérez i els diorames i pessebres de Conxita Castellà.

La Trobada va cloure amb una Dinar de Germanor i, a la tarda, es pujà fins a la Seu Vella, on es feu una visita guiada. Lleida fou aquest 28 d’octubre, i per un dia, la capital catalana del pessebrisme.