L’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes va obrir el passat diumenge 9 de desembre i d’una manera simbòlica, ja que l’obertura oficial serà el proper dissabte 22 de desembre al Palau de la Paeria, els actes del Cicle de Nadal 2018, organitzats per aquesta entitat.

Els pessebristes s’aplegaren  a les 12 del migdia a “La Canonja”, vestíbul i porta d’entrada al monument, on van inaugurar el pessebre, obra de l’artista i mestre pessebrista José A. Ferrer. El conjunt ofereix les figures centrals de la Sagrada Família com a expressió del Misteri de Nadal i en ell no hi manquen els pastors, ni els Reis Mags adorant l’Infant Jesús i tot ells presidit per un gran àngel que porta en la ma unes branques d’olivera.

La inauguració aplegà la Junta de l’Agrupació de Pessebristes, encapçalada pel president Àngel León i altres socis pessebristes i lleidatans, que van voler aplegar-se a la Seu Vella a l’entorn d’aquest singular pessebre.

Tot seguit i a l’interior de la Canonja de la Seu Vella, tingué lloc un acte musical a càrrec del Quartet de Guitarra i Púa “Terres de Ponent”, amb una selecció de música clàssica i nadalenca. El president dels pessebristes Àngel León, va felicitar el Quartet per la seva participació i interpretació musical donant una major brillantor a l’acte d’inici simbòlic del Cicle de Nadal i convidà a tothom a participar dels actes programats per l’entitat, molt especialment del Pregó de Nadal que enguany serà a càrrec del bisbe de la Seu d’Urgell Joan Enric Vives, el proper dissabte 22 de desembre, a les 7 de la tarda al Palau de la Paeria. El president dels pessebristes animà els lleidatans a “fer pessebres”, com expressió de l’autèntic sentit cristià del nostre Nadal.

Finalitzat aquest acte musical, es feu una visita guiada al monument a càrrec de Joan Ramon González, president dels Amics de la Seu Vella de Lleida, dedicada a conèixer les capelles, capitells, portes i racons del monument que llueixen referències del misteri de Nadal. Així mateix el vicepresident de l’Agrupació de Pessebristes, Jordi Curcó i com a cloenda de la visita, va explicar la llegenda, tradició i història entorn a la relíquia del Sant Drap, que segons tradició era el bolquer amb el qual Maria va embolcallar el Nen Jesús en el moment de néixer.

Curcó va recordar com el Sant Drap va ser venerat a la Seu Vella des del 4 de desembre de 1297 fins el 1707,  durant 410 anys, passant posteriorment a l’església de Sant Llorenç i finalment fins l’agost de 1936 a la Catedral Nova, en que va desaparèixer sense que s’hagi trobat mai més. Recordà també que la Seu Vella era coneguda com la “Catedral de la Nativitat” pel fet d’albergar el Sant Drap, la relíquia del primer Nadal de la història i de les més importants de tota la cristiandat.