El discerniment entre els avantatges i els perills d’una eina tant potent com internet és el que ens permetrà aprofitar la saviesa d’aquesta nova tecnologia, font d’informació i coneixement, però alhora amenaça, segons l’ús que se’n pugui fer. Aquesta és la conclusió a què ha arribat el sociòleg Lluís Sàez durant la conferència Internet font d’informació, també de saviesa?, que ha impartit aquest dijous, 16 de gener, dins del cicle que, dedicat a La Saviesa, ha programat l’Institut Superior de Ciències Religioses-Irel per aquest curs.

Lluís Sàez ha introduït la seva xerrada diferenciant informació-coneixements i saviesa, tres conceptes relacionats però alhora diferents, i com les noves tecnologies, que han arribat de la mà d’internet, ens han aportat tanta informació que han influït en el nostre comportament i en els nostres hàbits, fins al punt de canviar-nos la vida personal i les relacions socials i familiars.

El sociòleg, que ha centrat els seus arguments en tres teòrics de la comunicació –Marshall McLuhan, Neil Portman i Nicolas Carr–, ha exposat una sèrie d’exemples reals per justificar els perills que acompanyaven aquesta revolució tecnològica, i ha donat una sèrie de consells preventius per evitar caure en patologies i addiccions.

Alhora, però, Sàez també ha exposat en l’altre plat de la balança els avantatges d’internet, per superar la superficialitat, la vulnerabilitat i l’aïllament i incomunicació en què podem caure amb aquesta nova eina tecnològica.

El professor d’ESADE ha clos la seva intervenció afirmant que el problema no és la màquina, ni el mitjà de comunicació, sinó l’ús que se’n fa. Trobar l’equilibri entre l’excés i el defecte, que diria Aristòtil.

Lluís Sàez va estar presentat pel professor de l’Irel i delegat de Benestar i Família de la Generalitat, Josep Maria Forné.