La Universitat de Lleida va acollir el passat dijous, 19 d'octubre, la lliçó inaugural del curs 2017-2018 de l'IREL (Institut de Recerca i Estudis Religiosos de Lleida) amb una conferència del doctor Manel Lladonosa i Vall-llebrera que va fer un repàs de la història de la institució.

Precisament, la conferència era un dels darrers actes del 25 aniversari de la institució que es tancarà el pròxim 27 d'octubre amb un concert de la coral Maristes-Montserrat a l'església de Sant Llorenç.

Manel Lladonosa va recordar que l'IREL es va crear oficialment el 1992 arran de l'encàrrec que el Bisbe Ramon Malla va fer a Mossèn Ramon Prat. Lladonosa va elogiar a Ramon Prat, director de l'IREL fins al passat agost, del qui va destacar "el seu entusiasme, la capacitat de treball i la formulació d'una teologia d'apropament al fet humà".

"Entendre en quin temps estem vivint", va dir Lladonosa "és la primera idea d'un col·lectiu humà com el que representa l'IREL". A continuació, va recordar a Mossèn Josep Martí Cristòfol, traspassat el darrer mes d'agost, que va ser professor dels primers cursos de l'IREL.

El Doctor Lladonosa va dir que en una societat on l'economia marxava a bon ritme el relativisme, el narcisisme i el culte al cos i les aparences van modificar bona part de la cultura ideològica. Això, va obrir la porta a "demandes espirituals més intimistes i corrents de mística sovint de caràcter light".

Lladonosa va recordar les paraules de Lluís Foix, a la lliçó inaugural de 2004, quan va parlar de "la veritat feta a mida". "Aquesta realitat feta a mida és una amenaça a la democràcia i la resolució de conflictes que demanen un diàleg, un diàleg que ha de ser fet de reconeixement de l'altre", va dir.

El conferenciant va recomanar que l'IREL insisteixi en el diàleg perquè "està en el cor del futur de la dignitat de la condició humana". "Un diàleg que ajudi a descobrir la llei de la complementarietat en lloc de la llei de la competitivitat que està erosionant aquesta comunitat", va dir.

Però malgrat tot, segons Lladonosa, "la religió hi és, i la interpretació literal dels textos sagrats, és un factor poderós de servitud quan qui interpreta els textos ho fa per legitimar el seu afany de dominació o el seu desig d'afirmació". "La unió entre política i religió és una arma de destrucció massiva "va dir. 

Lladonosa va destacar que la millor resposta a l'integrisme la va donar Jesús quan va dir que "el dissabte ha estat fet per l'home i no l'home per al dissabte", En aquest sentit va destacar que Jesús és opció alliberadora que es malmet "per l'aiguabarreig entre la religió i la política".

Lladonosa va recordar unes paraules del Papa Francesc on demanava que "qui vulgui viure en plenitud, que reconegui l'altre i busqui el seu bé". "La set de plenitud, no es pot saciar sinó s'inserta en una set de fraternitat i justícia", va dir.

"La tasca de l'Església i de l'IREL, enmig de la societat lleidatana, ha de saber discernir el moment present no pas a la defensiva, no pas amb por, amb la voluntat de treballar per la pau i la conciliació".

"L'IREL i tota l'Església ha d'estendre el cos, els braços la mirada amb gran amor cap al món per tal d'atreure'l cap a Jesús", va concloure. "L'Església ha d'oferir l'Evangeli, no por, no moralina conservadora, no tradicions dels homes", va dir.

"L'IREL després d'haver-hi reivindicat tots aquests anys la nostra aposta per bastir ponts entre l'Església i la societat, hauríem de ser capdavanters en bastir ponts entre Catalunya i Espanya, amb les seves pluralitats i diversitats respectives i al si de la mateixa ciutadania catalana i espanyola", va dir.

A l'inici de la seva conferència havia tingut unes paraules per la situació política actual. Lladonosa es va unir a les declaracions dels Bisbes de la Conferència Episcopal Tarraconense i l'Abat de Montserrat. A més, va destacar que "la darrera crida de la Conferència Episcopal Espanyola a "un diàleg honest" és constructiva i té un to ben adequat per aquests moments". "Crec que aquest tema només pot ser resolt democràticament i no per mitjans policials i penals, totalment fora de lloc en una democràcia que es vulgui proclamar del segle XXI", va dir.

Després dels parlaments de les autoritats, el Bisbe de Lleida, Salvador Giménez, va tindre paraules d'agraïment per aquests 25 anys de l'IREL. El Bisbe Salvador va agrair a Mossèn Ramon Prat per la creació i consolidació de l'IREL i a Mossèn Manel Mercadé per assumir la direcció des de l'estiu passat.