El Facebook del Bisbat de LleidaEl Twitter del Bisbat de LleidaEl Google Plus del Bisbat de LleidaEl RSS del Bisbat de Lleida

La Festa de Sant Antoni, una tradició ben viva

La majoria de poblacions del nostre Bisbat han celebrat la Festivitat de Sant Antoni aquests dies, una tradició que es manté ben viva i que congrega a persones de totes les edats.

El Bisbe de Lleida, Salvador Giménez, va presidir el passat 17 de gener la missa en honor a Sant Antoni Abat a l'església de la Puríssima Sang. Tot seguit, va tindre lloc la tradicional benedicció d'animals domèstics, amb les mascotes que els fidels que s'han atansat a la sortida de l'església. A més, en aquest mateix espai, s'ha fet la tradicional venda de ciris, pans i tortells beneïts.

Els actes de la festivitat de Sant Antoni Abat a Lleida, que organitza l’Associació Cultural i Recreativa ‘Els Pagesos’, van continuar per la tarda amb la conferència ‘Alternatives actuals en la producció frutícola, demanda i organització productiva’, a càrrec de Josep Presseguer, al local veïnal de Butsènit, a les 19 h.

El dissabte, 20 de gener, dia gran de la festa, va començar amb un esmorzar popular a la cooperativa Els Pagesos, des d’on van partir les carrosses, carros i cavalleries que, després de la missa de Sant Antoni i la benedicció a l’avinguda Blondel, van participar als tradicionals Tres Tombs.

Els pobles de Bellaguarda, Bovera, La Granadella, Juncosa, Els Torms i Sarroca van celebrar la setmana passada la Festa de Sant Antoni Abat. En concret van explicar la iconografia i la vida d’aquest sant molt estimat en aquests pobles ja que durant segles el protector dels animals últims per a les feines de casa. També van conèixer les tradicions religioses relacionades amb aquesta festivitat, com la missa i la benedicció de les coques i els animals.

La Granadella va celebrar la missa a l’ermita dedicada a Sant Antoni en la qual els joves van ser els protagonistes. Per la seva part, Sarroca de Lleida dedica la Festa Major a Sant Antoni i els presents a la missa major van poder venerar la seva relíquia.

Alcarràs, també en el marc de la Festa Major va celebrar aquesta festivitat amb una missa i la benedicció dels animals.