El Facebook del Bisbat de LleidaEl Twitter del Bisbat de LleidaEl Google Plus del Bisbat de LleidaEl RSS del Bisbat de Lleida

"La justícia és donar a l'altre allò a què té dret"

El passat dimarts 22 de maig el delegat episcopal de Càritas Española, Vicente Altaba, va impartir una sessió de formació a tècnics i voluntaris de Càritas Diocesana de Lleida. Altaba va dividir els participants en deu grups que van abordar diferents conceptes (caritat, justícia social o espiritualitat) per tal de reflexionar sobre la identitat i la missió de Càritas.

Les aportacions dels participants van permetre a Altaba explicar com, segons el seu punt de vista, ha de ser Càritas. Va destacar que "Càritas no és una ONG més". I va afegir que "no és una empresa, però utilitza les mediacions d'una empresa". En aquest sentit, va dir que "hem de funcionar com la millor empresa" però "utilitzant les mediacions de les ciències humanes i la motivació de la fe".

Vicente Altaba va recalcar que "l'Església sense Càritas no és Església". També va diferenciar entre caritat i justícia social. "Caritat és donar-me jo i justícia donar a l'altre allò que li pertany"."La justícia és l'exigència mínima de la caritat, és donar allò al que l'altre té dret". El delegat episcopal de Càritas Española va dir que "és més fàcil quedar-nos en les ajudes immediates, però aquestes haurien de ser transitòries i això s'aconsegueix amb estructures justes".

El ponent va destacar que "una espiritualitat autoreferencial no sintonitza amb el missatge de Jesús". Va afegir que "la tècnica ens pot portar a ser activistes". "És important no perdre el sentit d'allò que fem perquè si el perdem, la persona, s'esgota, fracassa, es crema", va dir.

A continuació va deixar clar que "la missió de l'Església és fer present l'Evangeli". I va aclarir que "totes les entitats, i Càritas també, necessitem un codi ètic". Per acabar va afegir que "el subjecte de la caritat en la comunitat cristiana és la mateixa comunitat".