Mar Galceran, doctora en Pedagogia de la Universitat Ramon Llull de Barcelona, va pronunciar el passat 10 de desembre, una conferència titulada “La mirada interior”, dins del cicle de set conferencies titulat “L’autenticitat”, organitzat conjuntament per la UdL, IEI, IREL i Fundació Joan Maragall. 

Va ser una brillant conferència, l’escolta de la qual pot ajudar moltes persones, ja que la professora, apart de molts treballs d’investigació sobre temes de marginalitat i pedagogia dels valors, des de fa un anys acompanya les Germanes Oblates de Barcelona en l’atenció a les prostitutes del barri, la qual cosa, va afirmar, l’ha canviat profundament, en la percepció de la vida, de les persones i de la realitat social.

“Hem de fer una pedagogia de la contemplació, de la mirada que es recrea en allò vist,  la qual ens demana discernir i discriminar què és important i nuclear i què es secundari i superficial”, va afirmar Mar Galceran. “Es tracta doncs d’un procés de buidament, de sortir del nostre ego per ser nosaltres mateixos de manera més autèntica”, diu el filòsof J.M. Esquirol. Amb la percepció i la contemplació, apareix una experiència nova, i és que curiosament no necessitem aconseguir res.

De la mateixa manera, el silenci autèntic, del qual ens aparta el context actual és receptivitat i escola, és buidament i quietud, consciència dels propis límits i necessitat d’anar més enllà. “El silenci és el primer grau de l’estimació”, i condueix a l’autenticitat, tema d’aquest cicle.

Finalment no es tracta de pensar-se a sí mateix, amb un mateix, sinó de fer-ho en comunitat, en relació amb els altres, sense narcisisme; justament per sortir d’un mateix i oferir-se als altres.