El Bisbe de Lleida Salvador Giménez Valls, va inaugurar a la capella del Peu del Romeu, seu de l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes, l’exposició de 100 diorames i pessebres, que podran visitar-se totes les tardes de les Festes de Nadal fins el Dia de Reis.

El Bisbe Salvador ha estat acompanyat per la regidora de Cultura i tinent d’alcalde de la Paeria Montse Parra i pel president de l’Agrupació de Pessebristes Àngel León i la junta directiva de l’entitat. El bisbe de Lleida ha felicitat a l’Agrupació de Pessebristes per la seva tasca de conservació de la tradició pessebrista a casa nostra, convidant alhora a tothom a posar el pessebre com a símbol del nostre Nadal. Per la seva banda la regidora Montse Parra ha encoratjat els pessebristes a seguir amb el seu treball de fer tradició, art, cultura popular i alhora ciutat.

L’obertura de l’exposició, ha comptat amb la participació de la Coral l’Estel del Cercle de Belles Arts, en el seu 30 aniversari, que ha ofert una selecció de Nadales lleidatanes, sota la direcció de Gemma Maria Naranjo.

DIORAMES VINGUTS DE SANT PERE DE TORELLÓ

De l’exposició que a partir d’avui obre les seves portes, destaquem els magnífics diorames vinguts d’Osona, concretament de l’Agrupació Pessebrista de Sant Pere de Torelló, obra de Manel Vidal. És tracta de tres reproduccions a escala del retaules barrocs  de l’església de Santa Teresa de Vic i del retaule del santuari del Miracle de Solsona, on el mestre pessebrista hi ha col·locat escenes del Naixement de Jesús. Presideix l’espai un diorama que reprodueix a escala l’interior de la Catedral de Vic, dedicat a l’escena de Jesús al temple amb els doctors de la Llei.

A les plantes superiors s’exposen els 38 diorames bíblics del mestre pessebrista Emili Tordera i la seva esposa Martha Pérez, ja traspassada; el 16 diorames  en miniatura de Paulina Atmetller (1967); els 22 diorames i pessebres del llegat de la Mestra Pessebrista Joaquima Barrufet (1974) i els 14 originals pessebres del mestre pessebrista Josep Figueras. També poden contemplar-se diversos conjunts en terracota de la Mestre Pessebrista Magdalena Ibars.