El dia 22 de desembre l’Arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, Mons. Joan-Enric Vives, va ser convidat per part de l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes a pronunciar el tradicional Pregó de Nadal, al Saló de Sessions del Palau de la Paeria de Lleida, amb el qual s’obre oficial el Cicle de Nadal de la ciutat de Lleida.

A la seva arribada a la ciutat de Lleida l’Arquebisbe fou rebut a la seu de l’Institut d’Estudis Ilerdencs per part del Sr. Bisbe de Lleida, Mons. Salvador Giménez Valls i del President de l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes, Sr. Angel León Perna amb altres membres de la Junta.

A continuació es desplaçaren fins a la capella del Peu del Romeu, seu de l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes, que acull l’exposició de 100 diorames i pessebres, que podran ser visitats totes les tardes de les Festes de Nadal fins el Dia de Reis.

La VicePresidenta de la Diputació de Lleida, Il·lma. Sra. Rosa Pujol, volgué saludar l’Arquebisbe Vives i donar-li la benvinguda. A la capella del Peu del Romeu també hi foren presents el President de la Federació Catalana de Pessebristes, Sr. Albert Català el President de la Federació Espanyola de Pessebristes, Sr. Carles Tarragó, i els membres de la Junta Directiva de l’Agrupació.

Mons. Vives pogué visitar la seu de l’Agrupació Ilerdencia i els diorames i pessebres que allà s’hi exposen, contemplant la seva extraordinària bellesa. A continuació, signà el llibre d’honor de l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes, subratllant com els pessebristes “amb el seu art i traça ens donen la vida i la infància de Jesús representada, perquè puguem estimar-la, mostrar-la a les noves generacions i fer-la presència viva en la societat”.

Tot seguit les Autoritats es desplaçaren fins a l’Ajuntament de Lleida, la Paeria. A la seva arribada, Mons. Vives fou rebut a la porta per part del Paer en cap, Il·lm. Sr. Fèlix Larrosa que li donà la benvinguda. A continuació, al despatx del Paer en cap, l’Arquebisbe i Copríncep signà al llibre d’honor amb la presència de les Autoritats, encapçalades pel Paer en cap, l’Ambaixador d’Espanya a Andorra, Excm. Sr. Àngel Ros, el Delegat del Govern de la Generalitat a Lleida, Sr. Ramon Farré; el Subdelegat del Govern d’Espanya a Lleida, Sr. José Crespin; la tinent d’alcalde i regidora de Cultura, Montse Parra; els paers Paco Cerdà i Joan Vilella i els membres de la Junta Directiva de l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes. El Copríncep episcopal agraí l’acollida de les Autoritats i els animà en la seva tasca de servei públic a la ciutadania.

A continuació, al Saló de Sessions del Palau de la Paeria, va tenir lloc el solemne Pregó de Nadal que dictà l’Arquebisbe d’Urgell sota el títol “La Nit que il·lumina totes les nits”. Mons. Vives va prendre com a punt de referència la nadala “Santa Nit” i la Llum de Nadal que se’n desprèn, com a element que convida a la convivència i la pau entre les persones, i a la defensa de la dignitat de tota persona humana.

Per desenvolupar el missatge, el copríncep d’Andorra s’ha fixat en la popular nadala austríaca “Stille Nacht”, que enguany compleix el seu segon centenari, per explicar com el 24 de desembre del 1914, aquesta melodia cantada pels soldats alemanys i contestada pels britànics va humanitzar el front de guerra i va permetre per unes hores silenciar les armes.

Després del Pregó de Mons. Vives, com és tradicional, l’obertura del Cicle de Nadal ha servit per presentar i estrenar la nadala 2018 ‘Cristal·lina Rosada d’Amor’, amb lletra de Joan Bellmunt i música del compositor grec Ilias Rachaniotis, que ha estat interpretada per la Coral Shalom, amb altres peces nadalenques.

Les paraules del Bisbe de Lleida i del Paer en Cap van cloure l’Obertura del Cicle de Nadal.