El Facebook del Bisbat de LleidaEl Twitter del Bisbat de LleidaEl Google Plus del Bisbat de LleidaEl RSS del Bisbat de Lleida

Missa pels 800 anys de la fundació de l’Orde de la Mercè a Barcelona

El diumenge 23 de setembre tingué lloc a la Catedral de Barcelona la solemne celebració, central dins l’any mercedari, dels 800 anys de la Fundació de l’Orde de la Mercè, l’agost de 1218.

Llavors professaren St. Pere Nolasc i els seus companys davant el Bisbe de Barcelona Berenguer de Palou, els Canonges de la Seu barcelonina, i el Rei Jaume I amb el seu confessor St. Raimon de Penyafort, que sempre els van protegir.

Orde de Mercè per redimir captius fins i tot si convenia amb el seu quart vot, de quedar-se com a ostatges, i de donar els béns i la vida per alliberar els esclavitzats. Un Ideal de la Mercè que ha anat evolucionant al llarg dels segles però que manté els seus ideals de redempció, alliberament, misericòrdia i amor als necessitats, i un Orde que s’ha anat ramificant en un arbre frondós amb branques educatives, contemplatives i socials.

La solemne eucaristia central d’aniversari fou presidida pel Cardenal Joan Josep Omella, i concelebraren molts bisbes de Catalunya com el bisbe Salvador, així com altres bisbes mercedaris vinguts d’altres llocs i alguns bisbes d’Espanya, allà on és molt significativa la presència de l’Orde mercedari. Hi va concelebrar el P. Juan Carlos Saavedra Lucho, Mestre General, i tots els Provincials del món, que després de l’homilia van renovar el seus vots davant l’altar de la Sta. Creu i Sta. Eulàlia, amb els germans assistents.

El Cardenal Omella, a l’homilia els recordà les icones de St. Pere Nolasc, de la Verge Maria, Mare de Mercè i de misericòrdia, i del Crist Redemptor, com el Sant Pare Francesc els havia proposat en la seva Carta al Mestre general. I els animà a continuar la seva obra de redempció, de servei als empresonats i de treball alliberador en les noves esclavituds que el món modern ha desenvolupat i que assetgen l’home actual, renovant la seva entrega pel Regne de Déu.

A continuació tingué lloc un dinar festiu amb projeccions del treball que realitza la Província d’Aragó, i el treball arreu del món. I al vespre del dia 23 s’iniciaren les celebracions de la solemnitat de la Mare de Déu de la Mercè amb vespre, una Vigília, i la solemne Eucaristia a la Basílica de la Patrona de l’Arxidiòcesi i de la Ciutat de Barcelona també presidia pel Cardenal Omella.