El Facebook del Bisbat de LleidaEl Twitter del Bisbat de LleidaEl Google Plus del Bisbat de LleidaEl RSS del Bisbat de Lleida

IV Jornades de Pastoral Familiar de la Companyia de Jesús

Entre el 15 i el 17 de febrer s'ha celebrat a Barcelona la Trobada de Pastoral Familiar de la Companyia de Jesús a Espanya, que ha reunit més de 60 persones procedents d'aproximadament de 20 poblacions diferents, amb el títol "Acompanyant els inicis d'un camí d'amor ".

Les jornades, han comptat, a la sessió del dissabte a la tarda, amb la participació del Cardenal Arquebisbe de Barcelona, ​​Mons. Juan José Omella, en un diàleg que va tenir lloc al Casal Loiola, al centre de Barcelona. Mons. Omella va iniciar la seva intervenció indicant la relació de l'espiritualitat ignaciana amb la vida de família, situant-nos davant de Déu en la vida quotidiana.

Destacà en la seva xerrada la importància de la transmissió de la fe en la família a través del testimoni, sense exigir resultats ni perdre l'esperança. Va parlar, citant l'Amoris Laetitia del Papa Francisco, de la necessitat de reflexionar i discernir davant les diverses situacions de les famílies avui, per donar les respostes més adequades a cada situació. En aquesta línia, i referint-se especialment a les situacions de major fragilitat, ha remarcat la necessitat d'escolta i acompanyament.

Durant dos dies, la   trobada ha permès als participants poder compartir experiències de pastoral familiar que es desenvolupen en diferents llocs de la província, i especialment presentar l'experiència de CPM, que a Catalunya és una iniciativa molt arraigada. Es va constatar el repte que suposa acollir parelles en la nostra societat postcristiana, que es mostra sovint desconfiada i fins i tot hostil davant l'Església, i més tenint en compte els recents escàndols per denúncies d'abusos sexuals.

En aquest context, el consiliario de CPM, el sacerdot i teòleg Gaspar Mora, va presentar aquesta experiència, que forma part de la missió d'acolliment i acompanyament d'aquells que viuen aliens a la vida quotidiana de l'Església, a través del diàleg i el respecte.

Es va constatar també que la majoria de persones que contrauen matrimoni canònic s'allunya dels missatges més tradicionals. Es van obtenir testimonis de 3 parelles de matrimonis que van passar per CPM i seguien vinculats a ell. La matinada del diumenge va concloure en una sessió dedicada a "bones pràctiques" en la qual coneixem les experiències del Programa SEPAS d'acompanyament de processos de ruptura de parella, de CRISMHOM (Cristians i cristians de Madrid LGTBI) i el "Rellotge de la Família ".

A la llum del que vaig viure en aquestes jornades, aquesta vocació d'acolliment i acompanyament és necessària per ampliar-la tota la família pastoral, incloent també les famílies en situacions difícils i doloroses, així com a les parelles homosexuals i LGBTI. Són reptes als que la pastoral familiar ha de donar resposta evangèlica.