El delegat de Joventut de l’Arquebisbat de Barcelona, Mn. Bruno Bérchez, va impartir a l’IREL el cap de setmana passat, divendres a la tarda i dissabte al matí, un seminari sobre com evangelitzar al joves titulat “La inculturació de l’evangeli en la cultura postmil·lenial”.

Mn. Bruno Bérchez va començar dient que el que explicaria tenia data de caducitat però també va assegurar que “hem de fixar-nos en la cultura d’avui i veure que té moltes oportunitats” i “predicar l’Evangeli avui no és més difícil, és diferent”. També, al principi del seminari, va parlar sobre els passos de la inculturació que són conèixer la cultura, el discerniment, l’anunci i el naixement. Així, Mn. Bérchez va dir sobre aquests passos que “s’ha d’identificar la cultura i estimar-la, que s’entengui l’Evangeli i que cada lloc culturitzi l’Evangeli a la seva manera”.

El ponent també va destacar que “l’element tecnològic d’avui dia és el mòbil i encara que costi de creure, la majoria de joves d’arreu del món tenen mòbil”. A continuació va centrar la seva explicació en les teories del polonès Zygmunt Bauman i del visionari coreà Byung Chul Han.

Així, agafant les teories de Bauman, Mn. Bruno va explicar que “actualment el jove no té prejudicis i s’adapta molt de pressa, per la qual cosa ho hem d’aprofitar per evangelitzar-los”. El conferenciant va afirmar també que “el jove busca l’eternitat a l’Església i per atrapar-los hem de fer discursos curts, que emocionin i que facin pensar”. També va dir que “l’Església s’ha convertit en un hospital de campanya en un món ple de ferits”.

En referència a les propostes de Byung Chul Han, el delegat de joventut de la diòcesi de Barcelona va assegurar que “els joves s’uneixen per una causa a través de les xarxes socials” i es va preguntar “què trobem a internet els cristians?” “Els joves ensenyaran als adults i els influencers són els predicadors d’avui” va afirmar Mn. Bruno. Va recordar també que “l’Església acull a tothom i això porta els joves a pensar que no estan sols”. També va destacar que “les xarxes representen la nova tirania ja que tot s’exposa, s’ha perdut el respecte i es mostren molt més les emocions”. Bérchez va fer reflexionar al públic amb la pregunta “els joves són protagonistes a l’Església?” i va recordar que “encara que en el món digital no existeix l’altre, l’Església no ha de deixar de veure la mirada dels més febles”.

Després també va fer una radiografia de l’Església ideal d’avui: creativa, divertida, sanadora, acollidora, emocionant, que mira al voltant i missionera. El bisbe Salvador va fer-se present a la sessió del dissabte al matí.