El Facebook del Bisbat de LleidaEl Twitter del Bisbat de LleidaEl Google Plus del Bisbat de LleidaEl RSS del Bisbat de Lleida

Jornada sacerdotal i Missa Crismal

El Bisbat de Lleida ha celebrat aquest Dimarts Sant, 27 de març, la jornada sacerdotal amb una festa en la qual s'ha rendit homenatge als sacerdots que aquest any celebren els 25 i 50 anys del seu ministeri sacerdotal.

Aquest any han arribat a les Noces d'Or Mossèn Pere Canals, el jesuïta Ramon Ribas, el salesià Angel Pintó. Per la seva banda van celebrar les Noces d'Argent, Daniel Turmo, Daniel Gómez i Antonio Vera.

La jornada va començar amb unes paraules del Bisbe Salvador que va felicitar als sacerdots homenatjats. A continuació, cadascun dels mossens homenatjats van explicar en primera persona les seves vivències com a sacerdots.

Mossèn Pere Canals va explicar que quan es va ordenar sacerdot l'any 1968 "eren temps de canvi i que havia la inquietud d'atansar l'església al poble". Va relatar els seus anys al barri de Magraners quan mancaven els serveis més bàsics com autobusos, asfaltat o l'aigua corrent. Després va recordar la seva experiència a Juneda (21 anys), Vilanova de la Barca o Alcoletge. Mossèn Canals va acabar dient que fer "una pastoral de conservació no és suficient".

Per la seva banda el pare Àngel Pinto, va relatar els seus primers anys de sacerdoci al col·legi Sant Ermengol d'Andorra i més tard la feina a la Diòcesi de Girona. L'any 2007 va ser destinat a Lleida on els salesians atenen a 1.300 joves a la Plataforma d'Acció Social i porten les parròquies de La Bordeta i Magraners. Va destacar que "la tasca evangelitzadora és tan preciosa". "He comès errors i molts encerts però la vocació l'he tinguda sempre clara i és un regal de Déu.

El pare Ramon Ribas va recordar els seus primers anys de sacerdoci a Bellvitge "on vivia la gent que provenia de les barraques". "Vam treballar amb les associacions de veïns per tindre un barri humà". Després el pare Ribas va anar al Txad amb el convenciment que "Jesús no és el nostre patrimoni, és patrimoni de la humanitat". A més, "volia experimentar com ressona l'evangeli en orelles verges". Allà "el meu treball era 50% de pastoral i 50% de desenvolupament".

Per la seva banda, Mossèn Daniel Gómez va agrair "aquesta festa". Gómez va destacar que "a vegades parlem molt de Déu i poc de l'acció de Déu en les nostres vides". Va recalcar que "des de ben petit m'he sentit estimat per Déu". A més va recordar com li va arribar la crida al sacerdoci "de la que no m'he penedit mai". Per acabar va donar les gràcies a la diòcesi de Lleida per la seva acollida.

Mossèn Daniel Turmo, que en l'actualitat presta el seu servei pastoral a la diòcesi d'Osca va agrair molt profundament a la diòcesi de Lleida. Va recordar al Bisbe Ramon Malla, que el va ordenar sacerdot i entre altres va destacar la figura de Mossèn Mario Rodrigo. També va tindre paraules d'agraïment pel Bisbe Francesc Ciuraneta, el Bisbe Joan Piris i el Bisbe Salvador.

Per la seva banda, Antonio Vera, que es va formar com a sacerdot a Lleida i actualment presta servei a la diòcesi de Barbastre-Montsó, va recordar el seu procés de formació a Lleida de la mà del Bisbe Ramon Malla. Després va tindre un record emocionat per a Mossèn Joan Mora, que va retornar a la casa del Pare fa uns mesos.

La jornada sacerdotal va acabar amb unes paraules de reconeixement als homenatjats per part del Bisbe emèrit Joan Piris i del Bisbe Salvador.

A la tarda, la Catedral de Lleida es va omplir per acollir la Missa Crismal. El Bisbe Salvador, acompanyat de gran part del clergat diocesà va beneir l'oli crismal. En l'homilia, el Bisbe Salvador "va donar gràcies a Déu pel vostre servei a tots els preveres per la seva generositat". "Volem estar a prop de les nostres comunitats", va afegir. "Hem d'estar cada dia més enamorats del Crist i de la seva paraula", va destacar. A més va ressaltar que "la nostra vida sacerdotal és vida i mai una professió". I en aquest sentit va encomanar als sacerdots a ser "homes de comunió".