Tot i la pluja del matí, més de 5.000 persones van visitar la Mare de Déu de Montserrat en el seu cambril de la Catedral Nova de Lleida, el dissabte 27 d’abril, festa de la Patrona de Catalunya.

La Confraria de la Mare de Déu de Montserrat fou, un cop més, la que vetllà per la celebració solemne de la festa a Lleida. Així, a les 9 del matí s’oficià, com és tradició, la primera Missa a la capella de la Patrona, celebrada pel consiliari Mn. Xavier Batiste, on es pregà pel confrares difunts i es beneïren les branques de boix, símbol montserratí per excel·lència que durant la jornada va ser distribuït entre els fidels que acudiren a venerar la Moreneta en el seu cambril.

Tot seguit s’inicià l’ofrena, protagonitzada per centenars de lleidatans que un any mes, sense perdre la tradició, van anar a la Catedral Nova a dipositar flors i ciris als peus de la Patrona de Catalunya. Enguany, per haver caigut en dissabte la festa, es trobà a faltar l’ofrena infantil de diverses escoles de la ciutat que s’acostumava a fer durant el matí. Tot i això, la filera de fidels per pujar al cambril fou constant durant tota la diada.

A les 12 del migdia i per iniciativa de la Confraria de Campaners de Catalunya, es feu un repic de campanes a la Seu Vella de Lleida en honor a la Patrona.

 

CONCELEBRACIÓ EUCARISTICA PRESIDIDA PEL BISBE PIRIS

 

Ja per la tarda se celebrà la solemne concelebració Eucarística, presidida pel nostre bisbe Joan Piris i solemnitzada enguany, no solament pel Petit Cor de la Catedral de Lleida, sinó per un bon grapat de cantaires en representació de les diverses corals de la Ciutat, que van aplegar-se per cantar en homenatge a la Patrona de Catalunya, en una iniciativa recuperada i que es vol mantenir i potenciar. A la celebració, hi assistiren també diversos regidors de la Paeria i representació de la Generalitat.

El Sr. bisbe en la seva homilia es referí a la singularitat de la Festa de la Mare de Déu de Montserrat i, tot fent esment del Virolai on es canta: “guieu-nos cap al Cel”, convidà els fidels a ser coherents amb la fe seguint  l’exemple de la Mare de Jesús, la que ens guia a Crist.

Finalitzada l’Eucaristia, el Sr. bisbe acompanyat pels concelebrants i per les autoritats presents, es dirigí fins la capella de la Patrona, per tot seguit pujar al seu cambril i venerar-la a l’igual que tant i tants lleidatans ho havien fet durant tota la jornada.

 

EDICIÓ DE 6.000 PUNTS DE LLIBRE

 

Enguany, com ja es costum darrerament, la Confraria va editar 6.000 punts de llibre com a record de la diada, que tots els fidels i devots de la Moreneta van rebre al baixar del cambril de la Patrona, després de dipositar-hi el seu bes. En aquesta ocasió, el punt reprodueix la poesia “A la Moreneta” de l’escriptor i poeta lleidatà Joan Bellmunt, encapçalada així:

“Oh! Verge Catalana

Verge de Montserrat,

Tu que ets nostra Patrona

Dóna’ns força i llibertat”.

 

La Catedral de Lleida, que va obrir les seves portes a 2/4 de 9 del matí, no les va tancar fins a gairebé 2/4 de 10 de la nit. Així va facilitar als lleidatans l’accés al primer temple de la diòcesis per tal de venerar la Verge Bruna. La Catedral va romandre oberta ininterrompudament durant gairebé tretze hores, en la que és la jornada de tot l’any que més fidels hi acudeixen.

 

TRIDUO DE PREPARACIÓ A LA FESTA

 

La Confraria, com ja és també costum, va organitzar un Triduo de Preparació a la festa, que s’inicià a l’endemà de Sant Jordi, a la Parròquia d’Alcanó i, al dia següent, el dijous 25, a l’Església de Sant Llorenç, on fou refundada la Confraria, l’any 1948. El divendres 26 s’organitzà un autocar per tal d’anar a Montserrat i participar en la Vetlla de Santa Maria, fent present, també, la Confraria i Lleida en aquesta celebració montserratina de la vigília de la festa de la Patrona.

 

LXXVI ROMERIA A MONTSERRAT

 

Tot i haver celebrat la dita festa, l’activitat de la Confraria tindrà continuïtat el proper mes de juliol amb l’organització de la LXVI Romeria a Montserrat, prevista del 9 al 16 de juliol. Paral·lelament amb la Romeria, s’organitza també des de fa un anys la Colònia Infantil Qumran, per a nens i nenes de 8 a 14 anys. Un moment intens a Montserrat serà també la celebració del Dia de la Confraria, el diumenge 14 de juliol, on hi ha previst que s’hi sumi un autocar. Aquest sortirà de Lleida en aquell dia i traslladarà al santuari, no solament els pelegrins que vulguin anar-hi, sinó també les tradicionals paneres amb fruita, l’anyal ofrena dels lleidatans a la Patrona de Catalunya, en el seu santuari.

 

Jordi Curcó