Unes tres-centes persones, entre professorat d’escoles d’arreu de les comarques de Ponent, estudiants de magisteri i pares i mares, han seguit la conferència del doctor Xavier Melgarejo entorn la participació de la comunitat educativa a l’escola, amb la qual s’ha inaugurat aquest divendres, 30 de gener, les Jornades Pedagògiques Maristes Montserrat. 

El psicòleg escolar, Xavier Melgarejo, interpel·lat pel fracàs escolar de la seva escola i, en general, de Catalunya, i encuriosit per la primera posició de Finlàndia en totes les proves educatives, va decidir visitar el país in situ i estudiar a fons la seva realitat. En el seu temps de director al Col·legi Claret de Barcelona, va prioritzar la qualitat i l'equitat al seu centre, aprofitant el bagatge dels 14 anys d'anàlisi i dels sistemes educatius de diferents països nòrdics. I del 20% de fracàs escolar va passar, en només deu anys, a un 1%.
Finlàndia és el país europeu on els alumnes estan menys hores lectives a l'escola. S'escolaritzen a 7 anys. Les seves polítiques són un engranatge que facilita el bon desenvolupament. La responsabilitat d'educar és de la família, que té facilitat de compaginar vida familiar i laboral; es llegeix molt a casa, es visiten sovint les biblioteques i curiosament és un dels països on es demanen menys deures. També és cert que hi ha moltes separacions, manca de comunicació emocional, armes a casa, suïcidis... El país creu en l'educació. Ser mestre és un honor i les universitats poden seleccionar les millors persones. 
I què es pot fer aquí? Formar comunitat de líders, avaluar el professorat, potenciar els valors, treball en equip, grups de famílies, despatxos dignes per poder parlar amb les famílies, prioritzar l'orientació, bona coordinació amb l'AMPA, contracte amb els pares a inici de curs, biblioteca activa amb un bon professional davant, obrir-se a la comunitat, que entrin pares i avís a l'aula, comptar amb els pares... 
Conclusió: val la pena educar, ser mestre és un honor, tenim un tresor cada dia a l'aula, els infants, i hem de ser oberts. Un regal de conferència.

Les jornades continuaran aquest dissabte, a les 9 del matí, amb una taula rodona i nou tallers programats entorn la participació de l’alumnat a l’aula.

A l’acte d’inauguració han assistit el delegat d'Ensenyament, Miquel Àngel Cullerés; el regidor d'Educació de la Paeria, Jesús Castillo; la degana de la Facultat de Ciències d'Educació, M. Pau Cornadó, i la vicepresidenta de la Fundació Champagnat, Marta Portas. Tots han coincidit en valorar l’espai de reflexió educativa i d’avenç que suposen aquests dos dies de Jornades.